Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și a industriei, o dezbatere lansată de Academia Română

16 Ianuarie 2020



Academia Română va organiza joi, 20 februarie 2020, o dezbatere consacrată unuia dintre aspectele esențiale ale actualei revoluții digitale: dezvoltarea fără precedent a sistemelor „ciber-fizice“ (Cyber-Physical Systems, CPS). Sistemele „ciber-fizice“ asigură – prin definiție – cuplarea directă a tehnologiei digitale la realitatea fizică. Spre exemplu, obiectele comunică între ele în așanumitul Internet al lucrurilor (Internet of Things, IoT), iar cel mai pertinet impact al acestui concept este legat de noua revoluție industrială (Industry 4.0), unde se vorbește de Industrial Internet of Things (IIoT).

România se află în momentul în care se elaborează un nou plan național de dezvoltare, cercetare și inovare, precum și un nou plan de finanțare din fonduri structurale, ambele pentru perioada 2021-2027. Manifestarea organizată de Academia Română ar urma să prezinte puncte de vedere și concluzii preliminare într-un proces de dezbatere aprofundată asupra unei posibile orientări strategice, a unei direcții de specializare inteligentă, ca și a unor instrumente de finanțare.

La dezbaterea organizată de Academia Română sunt invitați să participe toți factorii direct implicați în activitățile de educație, cercetare-dezvoltare și inovare, atât din sectorul public, cât și din cel privat, precum și reprezentanți ai autorităților centrale. Pentru consultările inițiale vor fi invitați specialiști din universități și institute de cercetare, reprezentanți ai mediului de afaceri (la nivel de firme, asociații, camere de comerț etc.), reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Foarte importantă este o reprezentare a IMM-urilor inovative, dat fiind că programele operaționale pentru competitivitate sunt concepute, în special, în beneficiul lor), dar și a companiilor mari (inclusiv multinaționale). Adresa de contact pentru organizarea evenimentului este dan.dascalu@link2nano.ro.

Problematica consultărilor preliminare este legată de: (a) formarea de specialiști; (b) direcții promițătoare de cercetare; (c) necesitățile de suport ale IMM-urilor inovative; (d) eficiența sistemului de inovare; (e) rolul infrastructurilor experimentale deschise; (f) posibilă colaborare regională/internațională și implicarea în programele europene; (g) instrumente de finanțare adecvate; (h) îmbunătățiri legislative etc.

O prezentare mai detaliată este disponibilă pe pagina electronică a evenimentului, la adresa http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS. Aici vor fi afișate unele puncte de vedere preliminare, spre a fi analizate și discutate înainte de eveniment. Detalii despre programul dezbaterii din 20 februarie și formularul de înscriere (participarea este gratuită) vor fi disponibile pe aceeași pagină.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite